ÇOCUKLA KONUŞMAK

10.12.2012 584

HERKES KENDİNİ DİNLEYECEK ADAMI ARAR "H . N . CASSON

"Meşgul dahi olsanız, çocuklarınızı "daha sonra anlatırsın" diyerek geri çevirmeyin.
" Anne-babalar, eğer çocuklarınızın problemlerini dinlemezseniz, onlar da sizin bulduğunuz çözümleri dinlemeyeceklerdir."

Başkalarının anlattıklarına ilgi göstermediğiniz her durumda, kendilerine değer vermediğiniz mesajını göndermiş olursunuz. Ama söylediklerine kulak verdiğinizde onlara saygı gösterdiğiniz, onları umursadığınız anlaşılır. Birini dinlemek ona gösterdiğiniz en üst düzeyde saygıdır. Filozof Poul Tillich´ in dediği gibi; "Sevginin ilk görevi dinlemektir."

 "Herhangi bir soru sorduklarında, sakın onları susturmayın." 

Sabırla dinleyerek ona şöyle diyebilirsiniz. "Sen, dinlemeye değersin". Onun kendisine duyduğu değeri arttırmış olursunuz. Zira her insan "söylemeye değer bir şeyi olduğunu" düşünmekten hoşlanır.

Çocuğu gerçek dinleme sessizlik, anlayış, empati (kendini çocuğun yerine koyarak, olaya bakabilme yeteneği) ve yorumsuz dinleyebilme yeteneği gerektirir. Çocuğu dinlemek onun isteklerini mutlaka yerine getirmek değildir. Dinlemek o sırada sorunu olduğunu anlatan kişiyi rahatlatmak, anlayabilmek demektir.

 Çocuk konuşurken dinlenildiği zaman:

• Konuşma yeteneği, kelime hazinesi gelişir, kendini rahatlıkla ifade eder.

• Çocuk derdini ve sorununu davranışla göstermek yerine(saldırganlık, ağlama, huysuzluk) sözle ifade ederek rahatlar.

• Anlaşıldığını hisseden çocuk, kendini daha huzurlu ve güvenli hissettiği gibi, sorunlarını konuşarak halleder.

• Çocukla anne-baba arasında bir yakınlık doğar, çocuk onlara danışır, diyalog doğar.Söyledikleri dinlenen çocuk da, anne-babasını dinlemeye başlar.

 Bu gün eşler arasındaki problemin altında yatan en önemli sebeplerden birisi de, eşlerin bir birini dinlememe ve birbiriyle konuşmamasıdır.

Dinlemek sadakat sağlar, insanları dinlemezseniz, bu durumda daima istekli başka birini bulurlar.

Eşler, iş arkadaşları, çocuklar veya dostlar, ne zaman dinlenmediklerini fark etseler, kendilerini dinlemeye istekli birilerini bulma arayışına girerler. Böyle bir durumun sonuçları da bazen felaket olur. Dostluklar veya evlilikler biter, iş yerinde otorite boşluğu doğar veya ana-babanın etkisi azalır. Onları sürekli dinleyip, kendilerine söylediklerine değer verirseniz, size sadık kalacaklardır.